Fakültemiz
Köklü geçmiş
1999 yılında, ulaştırma ve lojistik sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ülkemizde lojistik eğitimi veren ilk kurum olarak kurulan İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu, 5 Haziran 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yine Türkiye’nin ilk lojistik fakültesi olan Ulaştırma ve Lojistik Fakültesine dönüşmüştür. Kuruluşundan itibaren lojistik eğitiminin lokomotifi olmuş, kendisinden sonra Türkiye’de kurulan 180’in üzerinde önlisans, lisans ve lisansüstü programa model oluşturmuş köklü bir eğitim yuvasıdır. Teknolojik ve profesyonel yetkinliğe sahip, zengin ve güncel akademik bilgilerle donatılmış öğrenciler yetiştirmek ve uluslararası işletme kültürünü teşvik ederek coğrafi konumu gereği bir merkez olma özelliği gösteren ülkemize ve tüm dünyaya sürdürülebilir, yenilikçi, sorumlu ve faydacı çözümler sunmak yoluyla toplumsal gelişime öncülük etmek misyonu ile fakültemiz gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişim ve dönüşüm sürecinde de asıl değerleri olan topluma saygı, dinamizm, girişimcilik, dürüstlük, verimlilik, insana, emeğe, bilgiye ve çevreye saygı, bilimsel etik kurallara mutlak uyum, alanında uzmanlık ve öncülük, tarafsızlık, ulaşılabilirlik, yasa ve yönetmeliklere bağlılık unsurlarını korumayı ilke edinmiştir.
Uluslararası akreditasyon
Fakültemizin tüm lisans programları Dünya’nın ve Avrupa’nın önemli akreditasyon kuruluşlarından olan Agency for Quality Assurance (AQAS) tarafından akredite edilmiştir. Bu kapsamda Lojistik Yönetimi (Türkçe) ve Lojistik Yönetimi (İngilizce) lisans programlarımız kanıta dayalı uzun süreli bir değerlendirme sürecinin sonunda uluslararası akreditasyon almaya hak kazanmıştır.
Türkiye'nin ilk ve tek lojistik fakültesi olan İ.Ü. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, AQAS akreditasyonunu almaya hak kazanarak Dünya'nın akredite edilmiş prestijli fakülteleri arasına girmiştir. Akreditasyon sürecinde Fakültemiz öğrenci odaklılık, kalite ve sürdürebilirlik, sürekli gelişim, eğitim-öğretim, ölçme-değerlendirme süreçleri, toplumsal katkı gibi pek çok açıdan değerlendirmelere tabi tutulmuş ve belirtilen alanlarda Avrupa Kalite Güvencesi standartlarına uygunluğu tescillenmiştir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan uluslararası bir akreditasyon kuruluşu olan AQAS, 2002 yılında Almanya’da kurulmuştur ve Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesidir. AQAS akreditasyonu, akredite edilen programın Avrupa standartları ve ilkelerine uygun olduğunu belgelemektedir. AQAS hakkında detaylı bilgi için https://aqas.eu adresini ziyaret edebilirsiniz.
Uluslararası değişim programları
Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile nitelikli işbirlikleri geliştiren Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi şimdiye kadar Kühne Lojistik Üniversitesi başta olmak üzere 11 üniversite ile Erasmus+ değişim anlaşması imzalamıştır. Erasmus+ kapsamında uluslararası ilişki ağını genişletmeye yönelik görüşmeler devam etmektedir.
Sektör ile iç içe bir eğitim kurumu
Kuruluşundan itibaren sektör temsilcileri, bakanlıklar ve devlet kurumları ile süregelen ilişkiler öğrencilerimizin sektörle yakın ilişki içinde bulunmasının önünü açmakta, başta Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) olmak üzere, sektörel kuruluşların işbirliği ile öğrencilerimize yaz dönemlerinde staj imkanı sunulmaktadır. Sektörün çatı kuruluşları olan UND ve UTİKAD ile ortak projeler geliştirme konusunda işbirliklerimiz devam etmektedir.
Güncel lojistik eğitimi
Deniz, kara, hava, raylı sistemler gibi tüm ulaştırma ve taşıma modları ile bütüncül lojistik yaklaşımıyla lojistik sektörüne yönetici yetiştirmek amacıyla eğitim programlarımız, çağın gereklerine göre ve Uluslararası Danışma Kurulumuzun da görüşleri alınarak güncellenmektedir. Bu kapsamda sektöre yönelik İngilizce derslerine ek olarak Çince I, Çince II, Rusça I, Rusça II, Sürdürülebilir ve Yeşil Lojistik, Enerji Lojistiği, Sağlık Lojistiği, Sosyal Medya Pazarlama ve İnsani Yardım Lojistiği gibi birçok popüler ders lisans ve lisansüstü programlarımızda yer almaktadır.
Fiziksel ve sosyal imkânlar
Resmi gazetede 5 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan 7723 sayılı Kararname ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi olarak hizmet vermeye başlayarak ülkemizin ilk ve tek lojistik fakültesi olmuştur. Verilen lisans eğitimi isteğe bağlı bir yıl hazırlıkla (yabancı dil) beraber toplam beş yıldan oluşmaktadır. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde, teorik ve uygulamalı dersleri içeren bir eğitim programı benimsenmiş ve bu amaçla akademisyenler tarafından verilen teorik derslerin yanı sıra sektörde uzun yıllar sonunda tecrübe kazanmış yöneticilerin verdikleri çeşitli dersler de Yüksekokul eğitim programına eklenmiştir. Bunun yanı sıra başta Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) olmak üzere, sektörel kuruluşların işbirliği ile öğrencilere yaz dönemlerinde staj programları hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Temel amaç, yabancı dil bilen ve sektörün uygulamalarına fiilen çalışarak katılıp yetişen, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı bilgileri de almış, nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Yüksek okul öğrencileri, okulumuzun kurulduğu 1999 yılından 2004 yılı Mart ayı sonuna kadar İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde İşletme Fakültesi’ne ait binanın içerisinde eğitim ve öğretimlerine devam etmiş, daha sonra Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) öncülüğünde, 44 firma ile oluşturulan bir konsorsiyum tarafından yaptırılan ve halen kullanılmakta olan fakülte binasına geçmiştir. 2004 yılının bahar yarıyılında hizmete giren fakülte binası, iki kat olarak inşa edilmiştir. Toplam 6.500 m2 kapalı alana sahip olan fakülte binası; zemin katında 3 adet 120 kişilik, 1 adet 80 kişilik, 2 adet 60 kişilik dershaneye, 1 adet bilgi işlem (bilgisayar) dershanesine, yabancı dil sınıflarına, konferans salonuna, öğrenci bürosu, ayniyat, kütüphane ve kafeteryaya, birinci katta ise müdürlük ve idari ofislerle, öğretim üyeleri odalarına ve seminer salonlarına sahiptir. Arazinin büyüklüğü geniş bir otopark ve açık hava dinlenme alanlarının da yerleşimine imkân sağlamakta, öğrenci ve öğretim üyelerimiz İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi’nin imkanlarından yararlanabilmektedir.
VİZYONUMUZ
İ. Ü. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, farklılıklara saygılı, tüm paydaşlarının beklentilerine duyarlı, dinamik, yenilikçi ve değişime açık, ürettiği bilgilere güvenilen ve değer verilen, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, evrensel değerlere sahip alanında lider ve standartları belirleyen bir eğitim kurumu olmayı hedeflemektedir.
MİSYONUMUZ
İ. Ü. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, küresel düzeyde yetkin, özgüveni ve iletişim becerisi yüksek, çok boyutlu, analitik, özgün ve özgür düşünme yeteneği ile donatılmış mesleki etiğe ve iş ahlakına sahip bireyler yetiştirmek; bilimsel bilgi üretimine küresel boyutta katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi aşağıdaki değerleri benimsemiştir:
- Sürekli yenilik / değişim,
- Topluma saygı,
- Çalışanların kişisel gelişimlerini sınırsız teşvik,
- Dinamizm,
- Girişimcilik,
- Takım çalışması,
- Dürüstlük,
- Çalışkan ve özverili olmak,
- Dakiklik ve disiplin,
- Güler yüzlü iletişim,
- Verimlilik,
- İnsana, emeğe, bilgiye ve çevreye saygı,
- Nesnel ve saydam değerlendirme,
- Kaynakların kullanımında verimliliğe öncelik,
- Hesap verilebilirlik ve katılımcı yönetim anlayışı (yönetişim),
- Özgür araştırma ortamı,
- Bilimsel etik kurallara mutlak uyum,
- Alanında uzmanlık ve öncülük,
- Tarafsızlık,
- Ulaşılabilirlik,
- Yasa ve yönetmeliklere bağlılık.
Uluslararası Danışma Kurulu Üyeleri
Haydar Özkan
Delegasyon Başkanı, IRU Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği Bölge ve Ortadoğu Daimi Temsilciliği
Genel Sekreter, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kara Taşıma Dernekleri Birliği (BSEC-URTA)
Ö. Çetin Nuhoğlu
Yönetim ve İstişare Kurulu Başkanı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)
Kosta Sandalcı
Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD)
Salih Zeki Çakır
Yönetim Kurulu Başkanı, Koster Armatörleri ve Yöneticileri Derneği
Prof. Dr. David Simchi-Levi
Direktör, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Tedarik Zinciri İnovasyon Forumu
Öğretim Üyesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik Sistemleri
Başkan, OPS Kural Yönetim Danışmanları
Prof. Dr. Lauri Ojola
- İç Kontrol Nedir?
- Kamu İç Kontrol Standartları
- Maliye Bakanlığı Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği
- Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Rehberi
- Kamu İç Kontrol Standartları Eylem Planı
- Kontrol Ortamı Standartları
- Risk Değerlendirme Standartları
- Kontrol Faaliyetleri Standartları
- Bilgi ve İletişim Standartları
- İzleme Standartları
- İç Kontrol Rehberi
- Hata Usulsüzlük ve Yolsuzlukların Bildirilmesi Esasları
- Hassas Görevler
- Hassas Görevler Bilgilendirme Notu
- Hassas Görevler EK1-EK2-EK3 tabloları
- Hizmet Envanteri ve Hizmet Standartları
Bu bölümde Fakültemizin kurumsal kimlik öğelerine erişebilirsiniz.
1. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi - Logo TR
2. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi - Logo İNG
3. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi - Logo AQAS
4. İstanbul Üniversitesi - Kurumsal Kimlik Tasarım Örnekleri
Journal of Transportation and Logistics (JTL) is a new multidisciplinary and semi-annual published official journal of Istanbul University, The School of Transportation and Logistics. The aim of the journal is to disseminate the new ideas on the issues and problems faced by transportation and logistics industry which becomes irrevocable for the global economy. JTL provides academicians and practitioners with a dynamic platform to discuss and analyze the new issues for transportation and logistics. It presents an independent, original and elaborated analysis to facilitate the interchange of information about logistics and supply chain management among business planners and researchers on a world-wide basis as well as a platform for new thinking on the problems and techniques of logistics and supply chain management. Academicians and practitioners are invited to submit articles, research papers, case studies and review articles that progress the science and practice of transportation, logistics and supply chain management. While articles in any area of transportation, logistics or supply chain management are welcomed, the editors are especially interested in those dealing with managerial applications of theory and technique. Articles which provide guidelines for framing, interpreting or implementing the transport and logistics process in the supply chain are of particular interest. Thus, subjects covered in this journal may include business; entrepreneurship; management and accounting; corporate governance; customer relationship management (CRM); marketing; human resources management; economics, finance, business & industry; industry & industrial studies; logistics; inbound and outbound logistics; supply chain management; transport industries; green logistics; reverse logistics; humanitarian logistics; sustainability; city logistics. All articles are anonymously reviewed for publication by referees who look for original ideas that are clearly presented.